Когато пролетта е в разгара си, дните са по-дълги и времето е по-хубаво. Всичко, което искате да направите, е да се възползвате от всяка възможност. Но всичко, което реално желаете, е …. да спите.
Какво се обърка и защо се случва това?

 

Не е необичайно да изпитвате умора през пролетта. След „зимен сън“ тялото ни преминава през някои физиологични промени. Опитвайки се да бъдем в крак със сменящите се сезони, може да станем малко дезориентирани.

 

 

 

 

 

Ето защо може да се чувствате уморени между сезоните и какво можете да направите по въпроса:

 

Сладка утринна светлина

Пролетта ни носи по-ранни и по-светли утрини. Мозъкът ни интерпретира слънчевата светлина като естествен будилник, който често „звъни“ много преди действителната ни аларма за събуждане. В резултат на това не спим достатъчно.

 

Как да се справите?

 • Опитайте с по-плътни завеси или щори, или да сложите маска за сън, за да не усещате слънчевата светлина твърде рано. По този начин сънят ви няма да бъде нарушен.
 • Въпреки че много хора предпочитат да се събуждат в слънчева стая, доказано е, че спането на тъмно подобрява качеството на съня. Липсата на светлина стимулира производството на хормон, наречен мелатонин, който контролира нашия цикъл сън-събуждане и който, като приятен бонус, помага за предотвратяване на бръчки и забавя процесите на стареене.

 


 

 

Пролетна умора

   Пролетно възстановяване

През зимата може да имаме недостиг на определени хормони и да сме натрупали повече от други. Обикновено ни липсват серотонин и допамин, хормоните на щастието и мотивацията, поради липсата на слънчева светлина и движение. В същото време тялото ни произвежда повече кортизол, хормона на стреса, за да ни предпази от външни „заплахи“ през зимата.

Така към края на зимата често се чувстваме изтощени и трябва да се борим със синдрома на пролетната умора, заедно с всички негови симптоми. За да се върнем в играта, тялото ни трябва да подсили нашите отслабени защитни механизми.

 

Как да се справите?

 • Намалете нивата на стрес. Посветете повече време на нещата, които харесвате, за да подобрите настроението си и да стимулирате хормона на щастието.
 • Контрастните душове укрепват защитната ви система, като правят тялото ви по-устойчиво на температурни промени.
 • За да компенсирате липсата на витамин D, правете дълги разходки и се занимавайте с дейности на открито и физически упражнения през деня.  Проверете нивата на витамин D и ако са по-ниски, коментирайте с вашия лекар необходимостта от прием на добавки.
 • Не се излагайте на студ (стресира тялото и повишава производството на кортизол). Когато навън е слънчево, искате да свалите палтото си веднага, но не се поддавайте на този порив. Пролетното слънце може да бъде доста измамно и в действителност да не е чак толкова топло.

 


 

 

пролетна умора   Зареждане с витамини

Когато сезоните се сменят, телата ни често страдат от определен дефицит на витамини. Това се случва, защото обикновено не консумираме достатъчно пресни плодове и зеленчуци през зимата. Липсата на тези витамини може да доведе до хронична умора до средата на пролетта.

 

Как да се справите?

 • Попълнете запасите си за пролетта и заредете тялото си с витамини, като добавите пресни плодове, зеленчуци и зеленолистни към менюто си. Ние винаги си помагаме с любимите Fruits & Greens на NutriDyn :)
 • Ако смятате, че тялото ви все още не получава достатъчно витамини и минерали, опитайте да говорите с диетолог и/или нутриционист, който може да изготви персонализиран план за хранене за вас.
 • Правилното и балансирано хранене е изключително важно, но не винаги е достатъчно, за да запълним дефицитите в тялото си. Затова е добре да проверите ниваната на основните витамини и минерали и да се консултирате дали не е необходимо да приемате определени хранителни добавки. Винаги избирайте качествени, високо биоаналитични продукти, за да си гарантирате безопасен прием и задоволителни резултати.

 


 

 

Преумора   Толкова малко време, а толкова много за вършене

Опитваме се да се задържим колкото можем повече в тези по-топли и по-дълги дни. Нашето подсъзнание ни казва да бъдем по-енергични, защото е пролет, въпреки че тялото често се съпротивлява, защото се нуждае от малко повече време, за да се пренастрои.

 

Как да се справите?

 • За да синхронизирате ума и тялото си, придържайте се към рутинния си график. Разпределете дейностите си разумно през деня, за да не изчерпвате резервите от енергия на тялото си.
 • Не вземайте прибързани решения да спите много по-малко. Регулирането на циклите сън-събуждане не се случва за една нощ.
 • Не пренебрегвайте почивката, след като се почувствате уморени. Вземете 20-минутна дрямка през деня, ако е възможно.

 

За плавен преход между сезоните е разумно да не променяте драстично навиците и графиците си, да се храните здравословно, никога да не забравяте да забавяте темпото от време на време и да презареждате енергийните си батерии. По този начин ще приключите с пролетната умора много по-бързо.