Витамин CПочти всеки е чувал за витамин С и знае колко важен е той за нашето здраве, но знаете ли защо?

Когато разберете за всички страхотни предимства на витамин С, може би ще избирате по-често чаша фреш от портокал или ще търсите в козметичния магазин обогатени с витамин С продукти за кожата!

Какво представлява витамин С?

Витамин С, известен също като аскорбинова киселина, е есенциален витамин, който се съдържа в много пресни плодове (особено цитрусови) и зеленчуци. Телата ни не могат да го произвеждат или съхраняват, така че трябва да се погрижим да си набавяме достатъчно количество с храната или чрез прием на хранителни добавки.

Както ще откриете, този полезен витамин е много важен за различни функции на организма – от поддържане на имунната система до намаляване на фините линии и бръчки и много други!

Топ 10 ползи от витамин С:

Да разберем за какво е полезен витамин С!

 1. Подпомага енергийно ефективния метаболизъм

  Телата ни се нуждаят от витамин С, за да могат ефективно да превръщат храната и напитките, които консумираме, в енергия. Той също така ни помага да усвояваме други витамини, минерали и други микроелементи, за да поддържаме тялото си в добро състояние.

 2. Подпомага поддържането на психическата функция

  Когато организмът ви страда от голям недостиг на витамин С, рискът от скорбут е голям. Депресия, личностни промени, апатия и общо неразположение са някои от симптомите на скорбут, поради което витамин С е жизненоважен за нормалното психично здраве.

  Витамин С също така помага на клетките на нашето тяло да общуват помежду си и допринася за синтеза на някои хормони (норадреналин и адреналин). Тези хормони помагат за регулиране на настроението и способността за концентрация. Те също така работят с други хормони, за да помогнат на организма да реагира на физически упражнения и стрес.

 3. Подпомага имунната система

  Имунната ни система е отговорна за поддържането на здравето ни – и колкото по-силна е тя, толкова по-добре. Имунната система на всеки от нас се нуждае от витамин С, за да функционира нормално, така че се погрижете да го поддържате в достатъчно количество!

  Изследователи от Университета в Хелзинки установиха, че приемът на добавка с витамин С може да намали честотата на простудните заболявания при активните хора с 50%.

 4. Подпомага поддържането на костите и хрущялите

  Витамин С играе важна роля в поддържането на хрущялите и костите ни силни, като помага на тялото ни да произвежда колаген. Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото ни и действа като скеле, за да осигури структура и здравина.
  Около 90 % от основните протеини в костите ни са колаген, така че е логично той да е полезен за костите и хрущялите ни.
  Някои изследвания показват, че по-високият прием на витамин С се свързва с по-висока плътност на костната маса и по-малка загуба на костна маса. Установено е също, че много високите нива на витамин С помагат за предпазване от фрактури на тазобедрената става и други кости.

 5. Подобрява външния вид на кожата

  Ако чувствате, че кожата ви се нуждае от тонизиране – витамин С може да ви помогне!
  Чудили ли сте се някога защо с напредването на възрастта се появяват фини линии и бръчки? Намаляването на еластичността и „пухкавостта“ на кожата ни се дължи най-вече на намаляването на естествените нива на колаген с напредването на възрастта.

  Има две основни възможности за използване на витамин С в помощ на кожата:

  Хранене: набавянето на достатъчно витамин С чрез храната или чрез прием на хранителни добавки ще подпомогне естественото производство на колаген в организма ви – ще ви помогне да се преборите с признаците на стареене отвътре навън.

  Локално: вероятно сте виждали много козметични продукти, които са обогатени с витамин С. Според нюйоркския дерматолог Хауърд Собел прилагането на продукти, богати на витамин С, може да спомогне за нормалното производство на колаген и да намали появата на признаци на стареене на кожата. Той може да помогне и за справяне с несъвършенствата и появата на пигментни петна.

 6. Намалява умората и отпадналостта

  Да се чувствате уморени и отпаднали понякога е нормално – особено ако водите натоварен начин на живот или спортувате много. Ако обаче се чувствате изтощени през цялото време, това е сигурен знак, че тялото ви се бори да превърне енергията, която му давате, в действие.
  Ако зареждате тялото си с необходимите му храни и напитки и въпреки това усещате умора, това може да означава, че организмът ви изпитва недостиг на определени микроелементи, като например витамин С.
  Слабостта и умората са сред симптомите на недостиг на витамин С, затова е важно да се уверите, че си набавяте достатъчно количество. Установена е причинно-следствена връзка между приема на достатъчни количества витамин С и намаляването на умората и отпадналостта.

 7. Подпомага синтеза на витамин Е

  Когато телата ни изпълняват определени задачи, напр. окисляване на мазнините, след тях остават странични продукти. Някои от тези странични продукти могат да се преработят с помощта на витамин С, за да се получи редуцирана форма на витамин Е. Хитро, нали!
  Ако се натрупат твърде много такива, организмът трудно ги „изчиства“, което води до оксидативен стрес, така че витамин С е важен, за да се намали вероятността това да се случи.

 8. Подпомага усвояването на желязото

  Витамин С не само върши добра работа сам по себе си, но може да помогне и на други микроелементи да свършат своята работа!
  Витамин С помага на организма ни да усвоява желязото – един от най-важните минерали за здравето. Желязото е важен компонент на хемоглобина. Той се намира в червените кръвни телца и пренася кислорода от белите дробове до останалите части на тялото.
  Когато не консумираме достатъчно желязо или то не се усвоява правилно в организма ни, това може да има вредни последици за здравето ни. Затова е важно да не позволявате на желязото да се губи – уверете се, че имате достатъчно витамин С, за да може организмът ви да го използва добре.

 9. Той е мощен антиоксидант

  Витамин С е естествен антиоксидант. Антиоксидантите помагат на организма да защити своята ДНК, протеини и липиди от окислително увреждане, причинено от свободните радикали.
  Натрупването на свободни радикали в организма може да бъде вредно за здравето. Затова колкото повече защита можем да получим, толкова по-добре.

 10. Подпомага здравето на венците и зъбите

  Липсата на витамин С не може да причини заболяване на венците. Някои изследванията обаче показват, че той може да поддържа здрави венци. Проучване от 2003 г. върху пациенти с пародонтит установява, че те имат по-ниски нива на витамин С в кръвта.

Колко витамин С ми е необходим?

След като разгледахме функцията на витамин С в организма ни и всички негови ползи за здравето, нека разберем от какво количество се нуждаете, за да сте здрави.

Ако се храните здравословно и балансирано с много пресни плодове и зеленчуци, вероятно ще си набавяте достатъчно витамин С.

Тялото ни обаче не може да произвежда или съхранява витамин С. Ако не набавяте неоходимата си дневна доза, може да се наложи да преразгледате диетата си или да започнете да приемате добавка.

Опитайте се да следите храната си в продължение на няколко дни. Така ще видите дали достигате препоръчителните стойности за витамин С, посочени по-долу:

Възрастни:
Мъже – нуждаете се от минимум 90 mg витамин Ц дневно
Жени – нуждаете се от минимум 75 mg витамин Ц дневно

Деца:
1-10 години – 30 mg витамин Ц дневно
11-14 години – 35 mg витамин Ц дневно
15 години и повече – 40 mg витамин Ц дневно

Какви са признаците, че не получавате достатъчно витамин C?

Трудно е да разберете дали получавате достатъчно витамин Ц в храната си, особено ако сте пушач. Пушенето може да повлияе на усвояването на този полезен витамин от организма. Ако страдате от комбинация от изброените по-долу симптоми, може да имате недостиг на витамин Ц:

 • Лесно образуване на синини
 • Кървене на венците
 • Трудно заздравяване на рани
 • Суха и чуплива коса
 • Депресия
 • Умора

Тази статия е информативна! Моля, консултирайте се с медицински специалист, ако смятате страдате от недостиг на витамин Ц.