ДОСТАВКА, ПЛАЩАНЕ, ВРЪЩАНЕ НА СТОКА

Доставка

1. С изпращането на онлайн поръчката поръчка, Вие се съгласявате да заплатите цената на избраните продукти и посочената стойност на куриерската услуга.

2. Доставката може да се осъществи до адрес на Потребителя (избира се в процеса на поръчка. Трябва да се попълни: точен адрес, две имена, пощенски код, предпочитана дата на доставка и допълнителни инструкции) или до офис на куриерска фирма Еконт. Пълен списък с всички офиси и автомати може да видите тук.

3. Всички онлайн поръчки се доставят с куриерска фирма Еконт до офис или адрес. Вашето предпочитание трябва да отбележите в процеса на поръчката.

Срок за доставка

Доставки на територията на България сe осъществяват с куриерска фирма Еконт:

За поръчки направени до 12:30 ч., доставката е до 2 работни дни.

За поръчки след 12:30 ч. – до 3 работни дни.

За малки населени места, на който доставката се осъществява с график – вижте графика

Плащане

Поръчките се заплащат по Ваш избор, по един от методите, посочени в онлайн магазина. При избор на метод за плащане, различен от наложен платеж, Вие изразявате съгласието си да заплатите цената на Вашата поръчка авансово с кредитна/дебитна карта.

Предлагаме следните начини за плащане:

1. Плащане при доставка: при получаване на поръчката, плащате на куриера.

2. Плащане с кредитна/дебитна карта в процеса на поръчката.

Отказ от поръчка и връщане

Можете да върнете закупените от нас продукти в рамките на 14 календарни дни от датата на закупуването при следните условия:

  • Продуктите да са в оригиналната си опаковка
  • Да няма следи от употреба, нарушен вид или зацапване
  • Да включите оригиналният платежен документ
  • Разходите по връщането на продуктите са за Ваша сметка

Можете да замените продуктите с други или да възстановим стойността им, ако не желаете замяна. Възстановяваме стойността на продуктите, без стойността на доставката. Всички суми, платени при доставка с наложен платеж или авансово платени, възстановяваме само по банков път на Ваша лична сметка в срок до 14 дни от датата, на която сте ни уведомили за Вашия отказ от поръчка. Всички платени суми, възстановяваме на същата сметка (карта), от която е извършено плащането.

 

Адрес за връщане на продукти:

„Смарт Лайфстайл“ ООД

0889411018

гр. София

ул. Инж. Г. Белов 17

Рекламации и въпроси към нас

Моля, свържете се с нас на телефон 0889411018, за да обсъдим всякакви въпроси, свързани с продуктите или услугите, предоставяни от нас.

Разрешаване на спорове

Надзорен орган за защита правата на потребителите в България е Комисията за защита на потребителите с адрес: 1000 гр. София, пл.”Славейков” №4А, ет.3, 4 и 6; тел.: (02) 980 25 24; факс: (02) 988 42 18; гореща линия: 0700 111 22 ; уебсайт: https://kzp.bg.

При спорове относно задължения, произтичащи от договори за онлайн продажби, при който не е постигнато споразумение, Вие можете да отнесете спора към органите за алтернативно решаване на потребителски спорове (АРС) при условията и по реда на чл.181а и сл. от ЗЗП. Допълнителна информация за алтернативното решаване на потребителски спорове може да се открие в уебсайта на Комисията за защита на потребителите на адрес https://kzp.bg и в платформата за онлайн решаване на спорове ОРС.